Wat aten de Romeinen? Maak en proef het zelf!


De leerlingen gaan aan de slag met Romeinse recepten uit de 1e eeuw en maken zo een voorgerecht, hoofdgerecht en toetje. Dit doen ze in tweetallen of groepjes van 3. De gerechten worden verzameld op een pronktafel, waarbij we gebruik maken van Romeinse replica’s van schalen, kannen en borden e.d. en we sluiten af met een presentatie aan elkaar wat ze gemaakt hebben, en iedereen mag proeven. Daarna ruimen we gezamenlijk op. Dit alles in een tijdsbestek van 2 uur.

De leerlingen leren over de Romeinse eetcultuur en vergelijken dit met hun eigen eetcultuur.Ze leren ingrediënten herkennen en leren over de herkomst hiervan. Ze leren Romeinse objecten (replica’s) benoemen die te maken hebben met eten.
Ze leren samenwerken in tweetallen of groepjes van drie om van een recept een gerecht te maken. Ze moeten taken onderling verdelen en uitvoeren.
De leerlingen leren de stappen te onthouden van het gerecht wat ze maken en dit om te zetten in een presentatie. Daarna mogen ze iedereen laten proeven: een feestelijke afsluiting van de les. Na het proeven is het tijd voor opruimen. De kinderen helpen mee met afwassen en opruimen.

Deze les sluit aan bij de kerndoelen 4, 5, 37, 40, 51,52, 56 en 58.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders, afhankelijk van het aantal leerlingen. 

Maximaal 30 leerlingen met 3 begeleiders.
Maximaal 20 leerlingen met 2 begeleiders.
Maximaal 10 leerlingen met 1 begeleider.

De les is te boeken op ma-vrijdag. Van 10.00-15.00 uur.
De les vindt plaats in de klas.

Een lege prullenbak en spullen om af te wassen in de klas / vlakbij is handig.
Het is belangrijk om van tevoren aan de instelling door te geven of er allergieën zijn, en welke.

– De kosten voor deze les bedragen € 195,- voor 2 uur bij een maximale reistijd van 1 uur heen én terug. Bij langere reistijd meerprijs à € 60,- per uur. 
– Elk extra uur op dezelfde dag kost € 60,- (bijvoorbeeld voor een extra groep, of een langere les) exclusief ingrediënten ( € 45,- per klas).
– Prijzen zijn exclusief btw en € 15,- administratiekosten.

Beleef Het Verleden is gevestigd in Oegstgeest. Reistijd/kosten worden berekend via google maps vanaf Thorbeckehof Oegstgeest naar de school toe. 

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

Naam van school, bibliotheek, bedrijf

Van Romeinse tijd tot en met 1950!

Maak de geschiedenisles nog leuker en nodig een historisch personage uit in de klas!

Een ontmoeting met een Romeinse soldaat, een middeleeuwse ambachtsvrouw of de vrouw van een 18e eeuwse zeeman laat de geschiedenis herleven. Leerlingen kijken, ruiken en voelen aan de geschiedenis en krijgen antwoorden op al hun vragen. Uiteraard stemmen wij de inhoud van de lessen af op het niveau van de groep.

Lessen verzorgd door Beleef Het Verleden sluiten aan bij de kerndoelen van het Ministerie van OC&W. U kunt kiezen voor historische personages uit bijna alle tijdvakken (van prehistorie t/m Tweede Wereldoorlog). Bovendien kan het lessenaanbod geheel aan de wensen van de school worden aangepast.

Beleef Het Verleden is gevestigd in Oegstgeest. Reistijd/kosten worden berekend via google maps vanaf Thorbeckehof Oegstgeest naar de school toe. De lessen kunnen in heel Nederland gegeven worden. Houd wel rekening met reistijd buiten files als de school ver van Oegstgeest ligt. 

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;