Utrecht in de Tweede Wereldoorlog: introductieles


Wat betekent vrijheid voor jou? Hoe was het om te leven in oorlogstijd? In Nederland leven we al ruim 75 jaar in vrijheid. Toch is dit niet altijd zo geweest: tijdens de Tweede Wereldoorlog was het ook in Nederland oorlog.

Tijdens deze les gaan de leerlingen zich verdiepen in de Tweede Wereldoorlog in Utrecht. Wat weten ze allemaal al over de oorlog? Weten ze ook dingen die specifiek hier in Utrecht gebeurd zijn? Ze gaan aan de slag met archiefmateriaal: foto’s die een aspect van de Tweede Wereldoorlog in Utrecht laten zien. Dit zijn voornamelijk foto's uit onze eigen beeldbank. We starten dan ook met een korte uitleg over hoe onze beeldbank werkt en wat je er allemaal voor beeldmateriaal kunt vinden. Dit is handig wanneer jullie er op een later moment in de klas zelf mee aan de slag willen.

De leerlingen krijgen allemaal een afgedrukte foto uit de beeldbank en praten er in groepjes over met elkaar: wat zie ik en wat heeft het met de Tweede Wereldoorlog te maken? Aan de hand van de foto’s komt een uitgebreid gesprek op gang over de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Utrecht in het bijzonder. Uit de foto’s komen de volgende onderwerpen naar voren: Vrijheid, bezetting, Hitler, NSB, verzet, collaboratie, evacuatie, schaarste, voedselbonnen, Jodenvervolging en bevrijding

Vervolgens mogen de leerlingen originele bronnen uit deze tijd bestuderen: kranten! Deze bijzondere kranten werden gedrukt tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn hier in het archief bewaard gebleven. Wat was er allemaal in het nieuws in die dagen? Hoe werd er verslag gedaan van de oorlog en de bezetting? En hoe zagen kranten er in die tijd eigenlijk uit?          
Tot slot krijgen leerlingen de tijd om échte legeruniformen en -uitrusting uit de Tweede Wereldoorlog te bekijken en aan te trekken. 

Duur: 90 minuten
Kosten: €100
Locatie: Het Utrechts Archief (Hamburgerstraat 28) of op school

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

Naam van school, bibliotheek, bedrijf

Hoe kun je weten wat er vroeger allemaal gebeurd is in Utrecht? Waar kun je (wanneer je later groot bent) jouw geboortekaartje vinden? En hoe zit dat met het geboortekaartje van Utrecht? Het antwoord op deze en miljoenen andere vragen over Utrecht kun je vinden in Het Utrechts Archief. 

Het Utrechts Archief heeft dus heel veel informatie en verhalen over het Utrecht van vroeger én het Utrecht van nu. Deze gigantische hoeveelheid aan informatie en verhalen worden door Team Educatie van Het Utrechts Archief, omgetoverd tot spannende ontdekkingstochten voor leerlingen van de kleuterklassen tot aan 6VWO.

Tijdens deze vakoverstijgende ontdekkingstochten werken leerlingen samen spelenderwijs aan materieel & immaterieel erfgoed, burgerschap en erfgoedwijsheid.

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;