Onze Vincent in de 19e eeuw - groep 5


De Tilburgse Hogere Burgerschool Koning Willem II is opgericht in de 19e eeuw en was gevestigd in het paleis in het centrum van de stad. Van 1866 tot 1868 had de school een leerling die (na zijn dood) wereldberoemd werd: Vincent van Gogh. Het schoolprogramma Onze Vincent in de 19e eeuw behandelt een belangrijke periode in de geschiedenis van de gemeente Tilburg. Het is een periode van veel veranderingen zoals de overgang van agrarisch naar industrieel, afnemende ambacht, opkomst van openbaar vervoer en betere infrastructuur, uitvindingen, verbetering van het onderwijs, etc. In het werkboek dat bij dit schoolprogramma hoort, maken de leerlingen kennis met een heel andere gemeente Tilburg dan zoals zij die nu kennen. Hoe zagen de stad en de omliggende dorpen eruit toen Vincent hier woonde? Wat zijn de verschillen met nu? De thema’s vervoer, industrie, onderwijs, werk en kunstenaarschap met Vincent van Gogh in de hoofdrol, komen aan bod in dit werkboek.


Het schoolprogramma biedt een mix aan materialen zoals een introductieles in de klas of bij Vincents Tekenlokaal, een werkboekje met verwerkingsopdrachten en stickers en de keuze voor een buitenprogramma zoals een bezoek aan het Natuurmuseum Brabant, TextielMuseum en Vincents Tekenlokaal.

Wil je als school ook meedoen? Neem dan contact op met sandra.van.dam@stadsmuseumtilburg.nl, 06-57562196 (dinsdag, woensdag en donderdag).

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

Naam van school, bibliotheek, bedrijf

Stadsmuseum Tilburg biedt een doorlopende leerlijn voor erfgoededucatie aan. Voor basisonderwijs verzorgen wij verschillende educatieve lessen, vaak op maat gemaakt.

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;