Beleef de geschiedenis van textiel!


Beleef de geschiedenis van textiel! – groep 5 t/m 8

Aan de hand van de schilderijenreeks van Isaac Claeszoon van Swanenburg over de Leidse textielnijverheid worden de vele stadia van wolbewerking uitgelegd én getoond. De leerlingen maken kennis met deze schilderijen en met Magdalena Hoest, een Leidse vrouw uit de 17e eeuw die de verschillende technieken demonstreert en de kinderen elk stadium laat uitproberen. Zo krijgen ze inzicht in een ambacht en leren ze hoeveel stappen er nodig zijn om een lap stof te maken. Kinderen ontwikkelen hierdoor historisch besef door met historische bronnen om te gaan en ze krijgen inzicht in materialen en arbeid. Magdalena Hoest vertelt ook over het leven in de stad Leiden en zo krijgen de leerlingen een stukje stadsgeschiedenis mee.

De leerlingen maken kennis met historische voorwerpen en hun functie. Door voelen, ruiken, en zien kunnen ze zich een beter beeld van het verleden voorstellen.

De les sluit aan bij:
– Tijdvak: regenten en vorsten 1600-1700
– Kerndoel 52: De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van het volgende tijdvak: regenten en vorsten.
– Kerndoel 56: De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

 

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 1

– Deze les wordt in een normaal klaslokaal met groepsopstelling gegeven
– De les duurt 90 minuten
– De les kan geboekt worden op maandag, dinsdag of donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur
– Van de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht
– Deze les kan met maximaal 30 leerlingen gevolgd worden

 

– De kosten voor deze les bedragen € 130,- voor 1 uur, met een reistijd van maximaal 1 uur heen én terug (langere reistijd is meerprijs à € 60,- per uur). Elk extra uur op dezelfde dag kost € 60,-, bijvoorbeeld voor een extra groep of een langere les. 
– Prijzen zijn exclusief 9% btw en € 15,- administratiekosten.

Beleef Het Verleden is gevestigd in Oegstgeest. Reistijd/kosten worden berekend via google maps vanaf Thorbeckehof Oegstgeest naar de school toe. 

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

Naam van school, bibliotheek, bedrijf

Van Romeinse tijd tot en met 1950!

Maak de geschiedenisles nog leuker en nodig een historisch personage uit in de klas!

Een ontmoeting met een Romeinse soldaat, een middeleeuwse ambachtsvrouw of de vrouw van een 18e eeuwse zeeman laat de geschiedenis herleven. Leerlingen kijken, ruiken en voelen aan de geschiedenis en krijgen antwoorden op al hun vragen. Uiteraard stemmen wij de inhoud van de lessen af op het niveau van de groep.

Lessen verzorgd door Beleef Het Verleden sluiten aan bij de kerndoelen van het Ministerie van OC&W. U kunt kiezen voor historische personages uit bijna alle tijdvakken (van prehistorie t/m Tweede Wereldoorlog). Bovendien kan het lessenaanbod geheel aan de wensen van de school worden aangepast.

Beleef Het Verleden is gevestigd in Oegstgeest. Reistijd/kosten worden berekend via google maps vanaf Thorbeckehof Oegstgeest naar de school toe. De lessen kunnen in heel Nederland gegeven worden. Houd wel rekening met reistijd buiten files als de school ver van Oegstgeest ligt. 

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;