Beleef de VOC! Leer 18e eeuws taalgebruik en ontdek wat er in de brief van Aagje staat geschreven!


Beleef de VOC! – groep 5 t/m 8

Beleef de VOC! Maak kennis met Aagje Luijtsen, een vrouw uit de 18e eeuw die echt heeft bestaan!

Aagje Luijtsen vertelt over haar leven in de periode 1776-1780 wanneer haar man, Hermanus Kikkert, stuurman is in dienst van de VOC. Ze laat één van haar brieven zien die ze heeft geschreven en de leerlingen mogen die (met hulp) ontcijferen. Zo leren ze wat 18e eeuws taalgebruik en maken kennis met een historische primaire bron. Een opdracht aan de leerlingen is om zelf een brief te schrijven aan hun fictieve man/vrouw/broer/zus die in dienst is van de VOC of ze mogen ervoor kiezen zelf in dienst te zijn van de VOC en te vertellen over hun avonturen aan iemand thuis.

 

Leerdoelen

De leerlingen maken kennis met historische voorwerpen en hun functie. Door voelen, ruiken, en zien kunnen ze zich een beter beeld van het verleden voorstellen.

De les sluit aan bij:
– Tijdvak: 1700-1800, Pruiken en Revoluties
– Kerndoel 52: De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van het volgende tijdvak: pruiken en revoluties.
– Kerndoel 56: De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

 

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 1

– Deze les wordt in een normaal klaslokaal met groepsopstelling gegeven
– Er wordt van de school verwacht te zorgen voor inktpotjes voor het schrijven van de brieven
– De les duurt 90 minuten
– De les kan geboekt worden op maandag, dinsdag of donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur
– Van de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht
– Deze les kan met maximaal 30 leerlingen gevolgd worden

 

– De kosten voor deze les bedragen € 150,- voor 1,5 uur, met een reistijd van maximaal 1 uur heen én terug (bij langere reistijd meerprijs à € 60,- per uur). Elk extra uur op dezelfde dag kost € 60,-, bijvoorbeeld voor een extra groep of een langere les.
– Prijzen zijn exclusief 9% btw en € 15,- administratiekosten.

Beleef Het Verleden is gevestigd in Oegstgeest. Reistijd/kosten worden berekend via google maps vanaf Thorbeckehof Oegstgeest naar de school toe. 

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

Naam van school, bibliotheek, bedrijf

Van Romeinse tijd tot en met 1950!

Maak de geschiedenisles nog leuker en nodig een historisch personage uit in de klas!

Een ontmoeting met een Romeinse soldaat, een middeleeuwse ambachtsvrouw of de vrouw van een 18e eeuwse zeeman laat de geschiedenis herleven. Leerlingen kijken, ruiken en voelen aan de geschiedenis en krijgen antwoorden op al hun vragen. Uiteraard stemmen wij de inhoud van de lessen af op het niveau van de groep.

Lessen verzorgd door Beleef Het Verleden sluiten aan bij de kerndoelen van het Ministerie van OC&W. U kunt kiezen voor historische personages uit bijna alle tijdvakken (van prehistorie t/m Tweede Wereldoorlog). Bovendien kan het lessenaanbod geheel aan de wensen van de school worden aangepast.

Beleef Het Verleden is gevestigd in Oegstgeest. Reistijd/kosten worden berekend via google maps vanaf Thorbeckehof Oegstgeest naar de school toe. De lessen kunnen in heel Nederland gegeven worden. Houd wel rekening met reistijd buiten files als de school ver van Oegstgeest ligt. 

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;