Ontdek het eten uit de 17e eeuw!


Ontdek het eten uit de 17e eeuw – groep 5 t/m 8

De leerlingen leren ingrediënten herkennen en leren over de herkomst ervan. Met name specerijen en het verhaal van de VOC zit hierin verweven. Ze bekijken een schilderij uit de 17e eeuw en vertellen wat ze zien. Daarna gaan ze in twee of drietallen aan de slag met recepten uit de 17e eeuw. Ze maken bijvoorbeeld een bloemensalade (seizoensgebonden) of pastinaaksalade, gekloven nonnen en godenwijn. De gerechten worden verzameld op een ‘proncktafel’ en geserveerd in replica’s van historische schalen, kannen en borden. Iedere leerling vertelt iets over zijn of haar gerecht. Daarna is het tijd om te proeven en na de proeverij ruimen we gezamenlijk op.

De leerlingen leren over de 17e eeuwse eetcultuur en vergelijken dit met hun eigen eetcultuur. Ze leren een schilderij bekijken en vertellen wat ze zien. Ze leren replica’s van 17e eeuwse voorwerpen gerelateerd aan eten benoemen. Ze leren ingrediënten herkennen en leren over de herkomst hiervan, met name gerelateerd aan de VOC.
Ze leren samenwerken in tweetallen of groepjes van drie om van een recept een gerecht te maken. Ze moeten taken onderling verdelen en uitvoeren.
De leerlingen leren de stappen te onthouden van het gerecht wat ze maken en dit om te zetten in een presentatie.

Deze les sluit aan bij de volgende kerndoelen: 4, 5, 37, 40, 51, 52, 56 en 58.

 

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders, afhankelijk van het aantal leerlingen: bij 20 leerlingen 1 begeleider, bij 30 leerlingen 2 begeleiders. 

De les is te boeken op ma-vrijdag. Van 10.00-15.00 uur.
De les vindt plaats in de klas.

Een lege prullenbak en spullen om af te wassen in de klas / vlakbij is handig.
Het is belangrijk om van tevoren aan de instelling door te geven of er allergieën zijn, en welke.

Prijzen

– De kosten voor deze les bedragen € 195,- voor 2 uur bij een maximale reistijd van 1 uur heen én terug (bij langere reistijd meerprijs à € 60,- per uur). 
– Elk extra uur op dezelfde dag kost € 60,-. exclusief ingrediënten ( € 45,- per klas).
– Prijzen zijn exclusief 9% btw en € 15,- administratiekosten.

Beleef Het Verleden is gevestigd in Oegstgeest. Reistijd/kosten worden berekend via google maps vanaf Thorbeckehof Oegstgeest naar de school toe. 

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

Naam van school, bibliotheek, bedrijf

Van Romeinse tijd tot en met 1950!

Maak de geschiedenisles nog leuker en nodig een historisch personage uit in de klas!

Een ontmoeting met een Romeinse soldaat, een middeleeuwse ambachtsvrouw of de vrouw van een 18e eeuwse zeeman laat de geschiedenis herleven. Leerlingen kijken, ruiken en voelen aan de geschiedenis en krijgen antwoorden op al hun vragen. Uiteraard stemmen wij de inhoud van de lessen af op het niveau van de groep.

Lessen verzorgd door Beleef Het Verleden sluiten aan bij de kerndoelen van het Ministerie van OC&W. U kunt kiezen voor historische personages uit bijna alle tijdvakken (van prehistorie t/m Tweede Wereldoorlog). Bovendien kan het lessenaanbod geheel aan de wensen van de school worden aangepast.

Beleef Het Verleden is gevestigd in Oegstgeest. Reistijd/kosten worden berekend via google maps vanaf Thorbeckehof Oegstgeest naar de school toe. De lessen kunnen in heel Nederland gegeven worden. Houd wel rekening met reistijd buiten files als de school ver van Oegstgeest ligt. 

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;