Op stap met Jet en Jan, jong in 1910


Leven in de tijd van Ot en Sien: dit komt in iedere lesmethode geschiedenis aan bod.

Maar waarom zou je dit thema uit een lesboek behandelen? Het is toch veel leuker en leerzamer om het te verplaatsen naar de geschiedenis van de woonplaats van de leerlingen zelf? 'Op stap met Jet en Jan' is opgebouwd rond het voorleesverhaal van Jet en Jan. Aan de hand van deze twee leeftijdgenootjes maken de kinderen kennis met thema's als kleding, wonen, school, de buurt, eten, spelen en werken in 1910.

In het Boerenbondsmuseum gaan de leerlingen aan de slag met oude voorwerpen, die in het voorleesverhaal aan de orde komen. Ze voeren allerlei leuke klusjes en werkzaamheden uit. Na de museumles wordt het verhaal op school vervolgd, zodat het project een afgerond geheel vormt. Er zijn verschillende vakoverstijgende voorbereidings- en verwerkingslessen voor in de klas.

Het voorleesverhaal heeft een vaste structuur, maar is aangepast aan de lokale geschiedenis en de collectie van het Boerenbondsmuseum. Hetzelfde geldt voor de activiteiten in het museum. Jet en Jan woonden dus in de woonplaats van de leerlingen!

Op stap met Jet en Jan, jong in 1910 is een initiatief van Erfgoed Brabant.

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

Naam van school, bibliotheek, bedrijf

"Je knippert met je ogen, en ineens sta je in het Brabantse boerenleven van een eeuw geleden"

Het Boerenbondsmuseum is een weergave van een Brabants dorp aan het begin van de vorige eeuw. Door de authentiek ingerichte boerderijen (met levende en zeer aaibare dieren), het gezellige dorpsplein met ambachtshuisjes en boerderijtjes, een plattelandsschooltje en een aantal werkende fabriekjes waan je je op het Brabantse platteland anno 1900.

Gevestigd bij het geboortehuis van pater Van den Elsen, grondlegger van diverse Nederlandse coöperaties, ligt het Boerenbondsmuseum letterlijk op de geboortegrond van het coöperatieve gedachtengoed. In het museum worden regelmatig demonstraties verzorgd, ambachten getoond, boter en kaas gemaakt en brood gebakken zoals vroeger.

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;