Hoe was het leven in de 20e eeuw?


In het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn ervaren schoolklassen hoe het leven vroeger was. Is er veel veranderd? 

Voor schoolklassen is dit een leuke, zeer herkenbare ervaring en er wordt meer duidelijk over het leven van hun (groot-)ouders.

 

Hoe was het leven in de 20e eeuw?

De leerlingen ervaren het leven uit de vorige eeuw. 

Dit alles onder begeleiding van vrijwilligers. 

Er zijn programma’s voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Natuurlijk hebben wij ook een aanbod voor het voortgezet onderwijs en NT2.

Bij ieder programma is het mogelijk om na afloop het museum (ook de extra tentoonstellingen) te bezoeken.

 

Basisschool programma’s:

Beleef de 20e eeuw:

Kinderen van groep 1,2,3  kunnen aan de hand van een ‘speurtocht’ de was doen, naar het oude schooltje, luiers vouwen, enz. Een doe-programma dus van ongeveer anderhalf uur.

Kinderen van groep 3,4,5,6 doen hetzelfde als het vorige programma, maar dan iets uitgebreider. Ook dit is een doe-programma van ongeveer 2 uur.

Wat hoort er niet thuis in de 20e eeuw? 

Een programma voor de bovenbouw.

In het museum liggen op verschillende plaatsen voorwerpen, die niet in die tijd thuis horen. Een zoektocht door de 20e eeuw, die ongeveer een uur duurt.

Communicatie: 

Onderzoekend leren voor groep 7 en 8 uit het basisonderwijs. De leerlingen voeren een vooronderzoek uit en tijdens het museumbezoek controleren en ronden de leerlingen dat onderzoek af. Bij dit project staat de ontwikkeling van de televisie, de radio, fotografie, telefonie en computers centraal en is het startpunt het mobieltje van de leerlingen. 

Het huishouden van Jan Steen:. Voor groep 5,6. Ook dit is een programma waarbij de leerlingen onderzoekend leren over het huishouden vroeger en nu. 

Voortgezet onderwijs:

Audiotour:

Een leuke, educatieve audiotour met vragen en opdrachten.

Dwars door de 20e eeuw: 

dit is een route door het museum met vragen.

Grote groepen worden gesplitst, zodat de ene groep de audiotour of de route door het museum kan volgen, terwijl de andere groep een pubquiz doet of een ‘gewone’ quiz met vragen en antwoorden met pen en papier (op z’n ‘20e-eeuws’).

 

Ook hebben wij programma ‘s voor NT2 (met minder teksten en ’n rondleiding),

speciaal onderwijs, praktijkschool, international school (in het Engels).

Ook is het mogelijk om in overleg programma’s op maat te maken.

 

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

Naam van school, bibliotheek, bedrijf

Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn vertelt aan de hand van honderden voorwerpen en tientallen interieurs over het leven in de vorige eeuw.

Hoe woonden onze (groot)ouders? Met welk speelgoed speelden kinderen? Wat voor winkels waren er? Hoe werd gekookt? Wat deed men in de vrije tijd? Wat was er op radio of televisie te beleven? Op dit soort vragen krijg je in dit nostalgische museum antwoorden.

Jong en oud herkent zaken in dit museum.

Voor iedereen is het een Feest der herkenning.

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;