'Schrijven aan een dode?'
Wie: theater Oostzijde (Wendi Koster, Jannen IJmker en Richard Jansen
Wat: drie workshops incl. een voorstelling (plm. drie kwartier). Bij de voorstelling zijn ouders/ familie welkom. De workshops worden op school gegeven.
In de workshops werken de groepen met thema's zoals relatieproblematiek veroorzaakt door trauma's, PTSS, omgaan met stress en traumatische gebeurtenissen binnen relaties in de vorm van een rollenspel. In een tweede workshop werken de leerlingen aan het schrijverschap; hoe begin je, hoeveel research is nodig, hoe zorg ik dat het verhaal door een uitgever wordt uitgegeven? De derde groep werkt aan alles wat nodig is voor de totstandkoming van een voorstelling. Hoe zoek ik muziek uit die past bij het script en hoe zorg ik dat geluid, licht en muziek goed op elkaar zijn afgestemd?
De drie groepen rouleren zodat alle groepen alle workshops volgen.
Aansluitend speelt Theater Oostzijde de voorstelling 'Schrijven aan een dode?' voor de leerlingen en evt. ouders/ vrienden en bekenden.
Waar: op locatie (speellokaal/ centrale hal op school)
Voor Wendi Koster en Janne IJmker is dit een heel persoonlijk verhaal; hun opa (Tiendeveen 1908) belandde, na deelname aan de gevechten bij de Grebbeberg (1940), in 1950 in een psychose, waarvan de weerslag op de familieleden merkbaar is. Dit gegeven is het uitgangspunt voor de voorstelling.
Nog steeds keren soldaten met PTSS terug van hun militaire missie, in die zin is dit verhaal universeel voor de getraumatiseerde mens.
Een indrukwekkende en persoonlijke voorstelling over traumaverwerking en welke weerslag dat kan hebben op relaties.