Verhaal Verkenners (leesbevordering)

Rollenspellen zijn in veel gevallen meer dan enkel tijdverdrijf en/of een toffe hobby. Verschillende spellen werken, bewust of onbewust, aan eigenschappen die op meer facetten van het leven interessant of belangrijk zijn. Vechel Fantasy heeft verschillende scenario’s gemaakt voor het Avonturen Handboek. Dit is een tabletop roleplaying game; een bordspel waarin creativiteit en input van ieder een rol kan krijgen en waarop de spelwereld actief in kan spelen. Dit opent de deuren tot allerlei activiteiten; zij het ter leesbevordering samen met uitgevers zoals Billy Bones, Kluitman Uitgeverij en Clavis Books, of tot creatief schrijven, talloze soft skills, etc. 

De basis van de activiteiten voor bibliotheken en het onderwijs zitten in de Verhaal Verkenners. Deze zijn er in losse spelsessies of verhaallijnen waarmee kinderen en/of jongeren werken aan verschillende 21st Century Skills, zoals kritisch denken, creatief denken, problemen oplossen, communiceren, samenwerken en sociale en culturele vaardigheden. De spelers krijgen een karakters of maken een geheel eigen karakter en gaan verschillende uitdagingen aan als groep of individueel. Vaak in een historische setting, maar ook specifieke situaties of scifi behoort tot de mogelijkheden. Vanzelfsprekend kan dit ook op maat om aan te sluiten bij een specifiek thema, zoals de jaarlijkse Kinderboekenweek of uw lesprogramma op school.
Het is mogelijk om deze spelsessies fysiek ofwel digitaal aan te bieden. 

Met de ontwikkeling en ervaring sinds 2018, zijn er al allerlei projecten uitgevoerd met wisselende doelstellingen en plannen van aanpak. Een voorbeeld zijn de Domijnverkenners; waar tientallen jongeren aan een project binnen de bibliotheken van Cultuurbedrijf De Domijnen deelnemen gericht op bevordering van lezen en creatief schrijven tussen 8 en 12 jaar. Voorbeelden uit het primair onderwijs zijn de inzet op de Vrije School Heerlen en de R.K. Basisschool de Blokkenberg (Kerkrade) waar het spel gebruikt is ter ondersteuning van een thema en/of de sociale interactie in de klas. De klassikale vorm van het Avonturen Handboek wordt ook als basis gebruikt voor de museumtentoonstelling “Boom, Roos, Vis” in het Onderwijsmuseum in Dordrecht.

De spelsessies van het Avonturen Handboek die door Vechel Fantasy worden uitgevoerd heten “Verhaal Verkenners”. Deze kunnen er in allerlei vormen zijn: van entertainment gerichte demodagen en one-shots tot projecten die elke schoolweek kinderen in aanmerking laten komen met de tofste verhalen met een educatieve meerwaarde. 

0 voorstellingen gevonden van Verhaal Verkenners (leesbevordering)

;